Dlaczego warto jeść chleb

Pieczywo jako jeden z podstawowych produktów spożywczych jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, mających znaczny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Zawartość węglowodanów, białek, tłuszczu, substancji mineralnych i witamin ma bezpośredni wpływ na wartość odżywczą i energetyczną pieczywa.

Wartość energetyczna 100g pieczywa wynosi przeciętnie 200 - 400 kcal.

 

Składniki występujące w pieczywie odgrywają ważne role w żywieniu:

  • Węglowodany (45-70 g/100g pieczywa) stanowią główne źródło energii niezbędnej do przebiegu procesów życiowych, pełnią funkcje zapasowe, transportowe, budulcowe,
  • Tłuszcze (1-9g/100g pieczywa) dostarczają energię organizmowi(1g tłuszczu = 9 kcal) a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach,
  • Białka (4-10g/100g pieczywa) są podstawowym składnikiem budulcowym tkanek ustrojowych, których nie można zastąpić innymi składnikami odżywczymi (niedobór białka w zależności od wieku powoduje zahamowanie wzrostu, bądź utratę masy ciała i masy mięśniowej),
  • Witaminy są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu (ich niedobór lub nadmiar mogą prowadzić do wielu chorób i dysfunkcji ustroju),
  • Błonnik (3-8 g/100g pieczywa) bierze udział w procesach trawiennych, pobudza ruch jelit, obniża zawartość cholesterolu, ma działanie odtruwające, przeciwdziała powstawaniu nowotworów jelita grubego,
  • Sole mineralne są konieczne do wzrostu ustroju, biorą udział w procesach przemiany materii i jako budulec.

 

Prócz walorów zdrowotnych można wyróżnić wiele innych korzyści jakie przynosi spożywanie pieczywa:

 

  • stanowi urozmaicenie posiłków,
  • spożywany w racjonalnych ilościach zapobiega otyłości, ze względu na wywoływany tzw. efekt przesytu – likwiduje uczucie głodu. Dodatkowo obecność błonnika w chlebie wzmaga perystaltykę jelit, co również sprzyja odchudzaniu,
  • obecność substancji smakowo-zapachowych w chlebie pośrednio ułatwia trawienie i wchłanianie składników odżywczych, poprzez pobudzenie wydzielania śliny i soków trawiennych w przewodzie pokarmowym,
  • pieczywo jest idealnym dodatkiem do wielu produktów żywnościowych, których zwyczajowo nie jada się oddzielnie, jak na przykład: wędlin, serów, dżemów, miodu itp.