O pieczywie

Pieczywo dostarcza wielu cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wszystko dlatego, że zawiera w sobie m.in.: białko i błonnik oraz pierwiastki - magnez, potas, fosfor, wapń, sód, a także witaminy z grupy B i witaminę E. Najbardziej wartościowym pieczywem jest pieczywo razowe, które wypieka się z mąki razowej pszennej lub żytniej. Zawiera ona większą ilość witamin i soli mineralnych oraz więcej błonnika niż mąka jasna. Warto również wybierać pieczywo z dodatkiem nasion roślin oleistych, takich jak: słonecznik, dynia, sezam, len, soja czy mak. Stanowią one nie tylko źródło witamin i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, lecz także podnoszą walory smakowe.

Występujące w pieczywie składniki odgrywają następujące role w pożywieniu:

  • białka służą jako budulec wszystkich tkanek ustroju człowieka, uczestniczą w przemianie materii i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu,
  • błonnik reguluje pracę jelit i bierze udział w procesie trawienia.
  • witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu,
  • składniki mineralne biorą udział w procesach przemiany materii i są wykorzystywane jako budulec,
  • węglowodany i tłuszcze są głównym źródłem energii.