Rodzaje pieczywa

W zależności od rodzaju mąki zastosowanej do wypieku, wyróżniamy takie grupy pieczywa jak:

  • Pieczywo pszenne – produkuje się z różnych typów mąki pszennej z zastosowaniem do fermentacji drożdży. W zależności od ilości dodanego cukru i tłuszczu na 100 kg mąki, można wyróżnić wyroby:
    • Zwykłe (do 3 % cukru i tłuszczu)
    • Wyborowe (powyżej 3 do 15% cukru i tłuszczu)
    • Półcukiernicze (powyżej 15% cukru i tłuszczu )

      Z pieczywa pszennego oferujemy m. in.  bułki kajzerki, bułki słoneczne, bułki sznytki, bułki wyborowe, tosty śniadaniowe, bagietki, półbagietki, bułki paryskie stołeczne, rogale z kruszonką, chałeczki.
  • Pieczywo żytnie – wypieka się głównie z mąki żytniej jasnej lub ciemnej, wody i soli. Ciasto sporządza się na zakwasie uzyskanym w wyniku wielofazowej fermentacji.  Dopuszcza się niewielki dodatek mąki pszennej (maksymalnie 10 %) i drożdży.

    W naszej ofercie z tej grupy znajdą Państwo m. in. chleb żytni staropolski, chleb żytni razowy, chleb razowy na miodzie.
  • Pieczywo mieszane – wyrabiane z mąki pszennej i żytniej na zakwasie z dodatkiem drożdży.
    W naszej ofercie w tej grupie są m. in. chleb baltonowski, chleb stołeczny, rodzinny, lubelski, słowiański, wiejski, pełnoziarnisty ze słonecznikiem.