Bułka orkiszowo-owsiana produkowana jest z mąki pszennej typ 500 i mąki orkiszowej typ 630, z dodatkiem parzonych ziaren orkiszu, ukwaszonych ziaren owsa i płatków owsianych.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
wartość energetyczna – 1152 kJ/ 272 kcal
tłuszcz – 1,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,3 g;
węglowodany – 55 g, w tym cukry – 0,6 g;
błonnik – 2,7 g;
białko – 9,2 g;
sól – 1,7 g.
Walor wyrobu:
WYPIEKANA Z MĄKI ORKISZOWEJ.
Orkisz to pradawna odmiana pszenicy, która charakteryzuje się wyższą niż pszenica zawartością białka, błonnika pokarmowego, składników mineralnych oraz witamin. Orkisz jest wartościowszym zbożem z uwagi na wysoką koncentrację składników odżywczych, jak również swoje walory smakowe. Mąka orkiszowa nadaje pieczywu delikatny, słodki, lekko orzechowy smak.