Opis:
Chleb formowy, produkowany z pełnoziarnistej mąki orkiszowej typ 1850 i mąki żytniej typ 720, wzbogacony dodatkiem nasion słonecznika i miodu.
Orkisz to pradawna odmiana pszenicy, która charakteryzuje się wyższą niż pszenica zawartością białka, błonnika pokarmowego, składników mineralnych oraz witamin. Orkisz jest wartościowszym zbożem z uwagi na wysoką koncentrację składników odżywczych, jak również swoje walory smakowe. Mąka orkiszowa nadaje pieczywu delikatny, słodki, lekko orzechowy smak.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
wartość energetyczna – 1163 kJ/ 276 kcal
tłuszcz – 6,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,8 g;
węglowodany – 42 g, w tym cukry – 3,0 g;
błonnik – 5,1 g;
białko – 9,8 g;
sól – 1,2 g.
Walor wyrobu:
Wypiekany z mąki orkiszowej
Z dodatkiem miodu i nasion słonecznika
Źródło błonnika pokarmowego