Kampania Smacznego Warszawo! Dowiedź się więcej!

Focaccia z bazyliowym pesto, rukolą, mozzarellą i grillowanym bakłażanem

Focaccia z bazyliowym pesto, rukolą, mozzarellą i grillowanym bakłażanem

Składniki na 4 porcje:

  • 1 średni bakłażan
  • 1/3 szklanki oliwy
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 bochenki focacci SPC
  • 4 łyżki pesto bazyliowego
  • 50 g rukoli

Przygotowanie:

  1. Bakłażana pokrój na plastry. Posmaruj je oliwą, dopraw solą, pieprzem oraz oregano.
  2. Grilluj z dwóch stron na rozgrzanej patelni grillowej. W razie potrzeby podlej je większą ilością oliwy.
  3. Ser mozzarella pokrój na plastry.
  4. Każdą focaccię pokrój na 2 części, a następnie każdą z części przekrój na pół na dwie kromki.|
  5. Obie kromki posmaruj po łyżeczce pesto. Na jednej połowie ułóż plasterki bakłażana, na to mozzarellę oraz listki rukoli.
  6. Przykryj drugą połową focacci. W ten sam sposób przygotuj pozostałe 3 kanapki.

Smacznego Warszawo!