Jajka zapiekane w bułce
Jajka zapiekane w bułce
Składniki na 4 porcje:
- 4 bułki wieloziarniste SPC
- 4 plastry szynki
- 4 łyżki tartego sera mozzarella
- 6 pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- Po łyżce posiekanego szczypiorku lub oregano
- Sól oraz pieprz
Przygotowanie:
- Z bułek odetnij wierzchy i odłóż na bok. Ostrożnie usuń miąższ z bułek zostawiając 0,5 cm brzeg. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- Do każdej bułki włóż po plasterku szynki, następnie wsyp po 1 łyżce sera mozzarella i dodaj po 3 połówki pomidorków.
- Do każdej bułki ostrożnie wbij po 1 jajku. Posyp posiekanymi ziołami, solą oraz pieprzem.
- Bułki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut, aż jajko się zetnie. Na ostatnie 5 minut dodaj do bułek wierzchy.