Focaccia z bazyliowym pesto, rukolą, mozzarellą i grillowanym bakłażanem
Focaccia z bazyliowym pesto, rukolą, mozzarellą i grillowanym bakłażanem
Składniki na 4 porcje:
- 1 średni bakłażan
- 1/3 szklanki oliwy
- Sól i pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 kulki mozzarelli
- 2 bochenki focacci SPC
- 4 łyżki pesto bazyliowego
- 50 g rukoli
Przygotowanie:
- Bakłażana pokrój na plastry. Posmaruj je oliwą, dopraw solą, pieprzem oraz oregano.
- Grilluj z dwóch stron na rozgrzanej patelni grillowej. W razie potrzeby podlej je większą ilością oliwy.
- Ser mozzarella pokrój na plastry.
- Każdą focaccię pokrój na 2 części, a następnie każdą z części przekrój na pół na dwie kromki.|
- Obie kromki posmaruj po łyżeczce pesto. Na jednej połowie ułóż plasterki bakłażana, na to mozzarellę oraz listki rukoli.
- Przykryj drugą połową focacci. W ten sam sposób przygotuj pozostałe 3 kanapki.