Tosty francuskie z chałki

Tosty francuskie z chałki

Przepis na tosty francuskie:

  • Składniki na 4 porcje:
  • 8 kromek chałki SPC
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Szczypta cynamonu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła

Do podania:

  • Jogurt naturalny, kokosowy, lub serek waniliowy
  • Owoce jagodowe, takie jak maliny, borówki amerykańskie, jeżyny, porzeczki

Przygotowanie:

  1. W misce roztrzep jajka razem z mlekiem, ekstraktem waniliowym oraz cynamonem.
  2. Weź pierwsze 3-4 kromki chałki i zanurz je w mieszaninie jajecznej. Pozwól, aby kromki moczyły się przez kilka sekund, następnie odwróć je na drugą stronę i mocz jeszcze przez chwilę. W mieszance jajecznej obtaczaj tylko tyle kromek chałki, ile zmieści się na patelni.
  3. Na patelni rozgrzej połowę oleju oraz masła. Ostrożnie przełóż kromki chałki z miski na patelnię i smaż je na małym ogniu przez ok. 3-4 minuty na stronę, aż będą złote i rumiane. Uważaj, żeby tosty się nie przypaliły.
  4. W ten sam sposób usmaż pozostałe tosty, dodając na patelnię pozostałe masło oraz olej.
  5. Gotowe tosty francuskie podawaj od razu z dodatkiem jogurtu lub serka oraz wybranych owoców.

Smacznego Warszawo!