Tosty francuskie z chałki
Tosty francuskie z chałki
Przepis na tosty francuskie:
- Składniki na 4 porcje:
- 8 kromek chałki SPC
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Szczypta cynamonu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
Do podania:
- Jogurt naturalny, kokosowy, lub serek waniliowy
- Owoce jagodowe, takie jak maliny, borówki amerykańskie, jeżyny, porzeczki
Przygotowanie:
- W misce roztrzep jajka razem z mlekiem, ekstraktem waniliowym oraz cynamonem.
- Weź pierwsze 3-4 kromki chałki i zanurz je w mieszaninie jajecznej. Pozwól, aby kromki moczyły się przez kilka sekund, następnie odwróć je na drugą stronę i mocz jeszcze przez chwilę. W mieszance jajecznej obtaczaj tylko tyle kromek chałki, ile zmieści się na patelni.
- Na patelni rozgrzej połowę oleju oraz masła. Ostrożnie przełóż kromki chałki z miski na patelnię i smaż je na małym ogniu przez ok. 3-4 minuty na stronę, aż będą złote i rumiane. Uważaj, żeby tosty się nie przypaliły.
- W ten sam sposób usmaż pozostałe tosty, dodając na patelnię pozostałe masło oraz olej.
- Gotowe tosty francuskie podawaj od razu z dodatkiem jogurtu lub serka oraz wybranych owoców.